Bitcoins bewaren


Hoe bewaar ik mijn Bitcoins veilig?

De toekomst van Bitcoin
Het bewaren van Bitcoins is eenvoudig. Het bewaren en gebruiken van Bitcoins doet u met een programma of app op je computer, tablet of smartphone. Lees meer over Wallets indien u niet precies weet wat een wallet is of welke soorten er zijn.

Doordat Bitcoins over het algemeen worden gebruikt als internet-cash is de beveiliging vele malen beter dan met bijvoorbeeld regulier cash geld. Eurobiljetten kunnen van u worden gestolen door zakkenrollers of inbrekers. Ondanks dat u doorgaans waarschijnlijk niet heel veel cash in huis heeft of op zak meeneemt komen diefstallen erg vaak voor. Het stelen van Bitcoins is moeilijker. Aangezien de bitcoins op het internet veilig worden bewaard en worden beschermd door sterke cryptografische codering is het onmogelijk voor kwaadwillende 'hackers' uw Bitcoins rechtstreeks te stelen. De enige manier om bij uw Bitcoins te komen is via het wachtwoord dat alleen u heeft. Deze is doorgaans beveiligd opgeslagen in uw wallet. Een dief heeft dus niet alleen toegang tot uw appaaraat nodig maar moet ook nog uw wachtwoord weten of expert zijn in het hacken of kraken van beveiligde computersoftware.

Zolang u niet veel waarde in Bitcoins in uw wallet heeft is daarom het risico van diefstal beperkt. Wanneer u grote hoeveelheden euro's in Bitcoins wilt bewaren is het zaak extra veiligheidsmaatregelen te nemen om internetdieven geen kans te geven. We onderscheiden hierom twee 'soorten' wallets.

Hete wallets

Een hete wallet is een wallet die u gebruikt alsof het cash geld betreft. Vergelijk het met uw portemonnee of beurs in uw zak. Het bevat een beperkte hoeveelheid geld die u gebruikt om mee af te rekenen en waarmee u veilig over straat kunt. Iedere wallet die u gebruik voor uw Bitcoins kunt u als zogenaamde hete wallet gebruiken. Of het nu een mobiele app is, een webwallet of een computerprogramma. Indien u er relatief veel transacties mee doet kunt u deze wallet beschouwen als uw hete wallet.

Het risico dat een dief uw hete wallet probeert te stelen ontstaat wanneer u gegevens achterlaat, bijvoorbeeld op websites. Met de gegevens die u achterlaat met uw bezoek/aankoop kunnen kwaadwillenden proberen te achterhalen waar uw computer op het internet te bereiken is. Met deze informatie kunnen ze vervolgens proberen om uw Bitcoins te stelen. Als uw computer niet is beveiligd met een firewall of is beschermd tegen virussen, is het mogelijk dat uw computer wordt benaderd via uw internetverbinding om uw Bitcoins te stelen.

Koude wallets

Om deze mogelijkheid weg te nemen zijn er zogenaamde koude wallets. Dit zijn wallets met (doorgaans grotere hoeveelheden) Bitcoins die u enkel gebruikt om Bitcoins op te slaan. Doordat u de koude wallet niet gebruikt voor transacties kunnen kwaadwillenden niet weten waar uw wallet is te vinden. Koude wallets worden in de regel niet bewaard op computers die zijn verbonden met het internet maar op 'offline' computers, usb-sticks of in zogenoemde paper wallets. Hierdoor is diefstal enkel fysiek mogelijk door het apparaat, de usb stick of de afdruk met uw wachtwoord te stelen.

Lees meer over paper wallets of over het aanmaken van een offline wallet met de armory software.
LinkedIn Twitter Facebook Google Reddit Email