Hoe kan ik Bitcoins en euro's omwisselen?


Wisselkmarkten

Koers
Het regelmatig omwisselen van Bitcoins van en naar euro's doet u op zogenaamde 'exchanges' of wisselmarkten. Speculanten gebruiken wisselmarkten om door frequent wisselen te proberen hun inleg te vergroten. In Europa zijn er diverse exchanges en wereldwijd meer dan honderd. Hier kunt u geld naar uw account storten met een creditcard, via iDeal of door geld over te maken vanaf uw bank. Een populaire exchange waar de handel in euro's mogelijk is, is Kraken uit Amerika. De samenwerking met een grote duitse bank maakt het mogelijk geld te storten via SEPA betalingen. Er bestaan ook wisselmarkten waar u rechtstreeks koopt en verkoopt van/aan anderen, zoals het Duitse Bitcoin.de.

Wisselmarkten vereisen doorgaans om uw identiteit te bevestigen voor het overmaken van (grotere) bedragen van en naar uw bankrekening. Dit is doorgaans om te voldoen aan wetgeving rond het witwassen van geld. Hiertoe wordt gevraagd om een scan van uw paspoort en van een recente rekening, met uw adresgegevens, te overhandigen.

De omvang van de exchanges ten opzichte van de totale Bitcoin markt is hier overzichtelijk weergegeven. Met zekere regelmaat vallen wisselmarkten ten prooi aan hackers. Het is dus verstandig uw bitcoins niet onnodig te bewaren op een wisselmarkt maar in uw wallet.

Geld overmaken

Het kopen van Bitcoins werkt bij de diverse exchanges op dezelfde manier. Eerst stort u geld op het rekeningnummer van de exchange onder vermelding van uw gebruikersgegevens en vervolgens koopt en verkoopt u Bitcoins op de website van de exchange. Uw Bitcoins kunt u eenvoudig versturen naar uw eigen wallet. De makkelijkste manier om geld over te maken is via een internationale overboeking. Binnen Europa gebruikt u hiervoor de SEPA betalingsstandaard met zogenaamde BIC en IBAN nummers. Deze betalingsgegevens kunt u op de exchange vinden, onder het 'deposit' of 'buy Bitcoins' gedeelte. De betaling voert u uit bij uw bank of met internetbankieren van uw bank. U vult de rekeninggegevens in die u overneemt van de site van uw exchange zoals IBAN en BIC nummers en de naam en vestigingsland van de bank. U dient in het opmerkingen veld van de overboeking, welke de ontvangstpartij ofwel de exchange ook krijgt te zien, uw accountgegevens op te geven van de desbetreffende exchange. Dit wordt uitgelegd op de informatiepagina's van de exchange en betreft uw accountnummer van de exchange of uw inlognaam. Door uw accountgegevens met de overboeking mee te sturen kan de exchange het bedrag bijschrijven op uw account.

Let op: Bitcoin wisselmarkten herbergen doorgaans veel geld, in de vorm van euro's of dollars en natuurlijk in Bitcoins. Hierdoor zijn deze websites vaak het doelwit van dieven (hackers) en hebben bijna alle wisselmarkten inmiddels veiligheidsproblemen gehad. Tevens is het door gebrek aan regulering relatief makkelijk voor een website of wisselmarkt waar u bitcoins bewaard met de noorderzon met uw bitcoins te vertrekken. Parkeer uw geld en/of Bitcoins niet langer dan nodig is op een wisselmarkt en verplaatst uw geld en Bitcoins altijd zo snel mogelijk naar uw eigen bank of wallet.

Een veilige manier om Bitcoins aan te schaffen en direct in uw eigen wallet te ontvangen via iDeal kunt u hier vinden.

Bitcoins kopen

Wanneer na één of twee werkdagen uw geld is aangekomen bij de exchange wordt het aantal euro's weergegeven wanneer u inlogt. Nu kunt u deze gebruiken om Bitcoins aan te schaffen. Dit kan op elke exchange onder het onderdeel 'trade'. Er zijn bij iedere exchange twee manieren om Bitcoins aan te schaffen. U kunt de actuele marktprijs per Bitcoin betalen of een kooporder plaatsen voor een vaststaand bedrag. Indien u tegen de actuele dagwaarde Bitcoins koopt wordt uw aankoop direct uitgevoerd tegen de laagste prijs van dat moment. Wanneer u meer Bitcoins aanschaft dan worden aangeboden voor die prijs wordt uw order verder afgerond voor de opvolgende laagste vraagprijzen tot alle Bitcoins zijn gekocht. Indien u een kooporder met een vaste prijs plaatst doet u dit op of onder de actuele prijs. Indien u onder de prijs per Bitcoin een bod plaatst zal het langer duren voordat uw aankoop wordt uitgevoerd. Het kan immers tijd kosten voordat de koers daalt tot uw bod en er voldoende Bitcoins voor die prijs van de hand worden gedaan.

De Bitcoins die u heeft aangekocht kunt u nu raadplegen vanaf de exchange. Ze zitten in uw wallet op de exchange. U kunt de Bitcoins verplaatsten naar uw eigen wallet onder het onderdeel 'withdrawal' van de exchange. Het overmaken van Bitcoins naar uw eigen wallet is een reguliere Bitcoin overboeking.

Bitcoins verkopen

Het verkopen van Bitcoins voor euro's werkt op vergelijkbare manier. Op de exchange kunt u invullen hoeveel Bitcoins u wilt verkopen voor euro's voor welke prijs. De euro's worden na de verkoop van uw Bitcoins bijgeschreven op uw account. Onder het onderdeel 'Withdraw' kunt u de euro's overmaken naar uw bankrekening door middel van een SEPA overboeking. Uw SEPA gegevens (uw IBAN en BIC nummer) krijgt u van uw bank en kunt u vinden op de website voor internetbankieren van uw bank. Nadat u het geld via uw exchange heeft overgemaakt naar uw bankrekeningnummer ontvangt u het overgemaakt bedrag binnen één of twee werkdagen op uw rekening.

Honorarium

Alle exchanges rekenen een honorarium ofwel fee voor hun wisseldiensten. Sommige exchanges vragen een toeslag op het kopen en/of verkopen van Bitcoins voor euro's, terwijl andere exchanges een opslag rekenen voor het storten of opnemen van euro's bij de exchange van of naar uw bank. Welke exchange voor u het meest geschikt is, is dus afhankelijk van de omvang van uw transacties en de frequentie waarmee u Bitcoins wilt omwisselen naar euro's en omgekeerd. Het loont dus voordat u geld overmaakt en bitcoins koopt om de fees te vergelijken van de verschillende exchanges om die exchange te kiezen die het beste bij u past. Alle informatie kunt u vinden op de website van de exchange.

De links naar de fee informatie van de genoemde exchanges op een rij:
Kraken
Bitcoin.de


Controleer voordat u Bitcoins aanschaft of verkoopt eerst de koers.
LinkedIn Twitter Facebook Google Reddit Email